2010 m. sausio 13 d., trečiadienis

Legato ir staccato, arba bananų- šokolado keksiukai


"Kažkas kirba jos galvelėje. Ji laukė, kol atsisės ant laiptų, kad ištyrinėtų tą kirbėjimą. Tai tarsi mazgas plaukuose: kad išpainiotum, negali pešti kaip žvėris, reikia be prievartos, neskubant atpainioti. Panašiai ir su mintimis: jeigu stumdysi jas, suardysi, jeigu ginsi greičiau, jos išsilakstys..."
Isabelle Minnière "Pirmasis laiptelis"



Kai šiąnakt pradėjo gesti šviesos visuose namuose, o mintys pradėjo lakioti nuo knygos į visus kraštus taip, jog nebegalėjau jų numaldyti, tyliai nusileidau į virtuvę. Puodelis arbatos su medumi ir bandymas pažinti tas išsibarsčiusias savo daleles. Ką jos sako rėkia šnabžda tyli? Ko joms trūksta, kad susirikiuotų ir kartkartėm taip ach šypteltų?

Glotni bananų tyrė ir įžūlūs šokolado gabaliukai...
Užburiantis legato ir pakvaišę staccato...

Susijungę į viena, jie man atskleidė paslaptį. Nereikia vienos spalvos. Nereikia vienodumo. Nereikia per didelės ramybės. Netikėti blyksniai parodo naujas spalvas. Ant kurių kada nors kris naujas blyksnis. Gal tai ir yra harmonija?



Atrodo, prisijaukinau jas. O gal jos mane. Tik nežinau, ar ilgam (o kas šiam pasauly amžino?). Ir nereikia.






Bananų- šokolado keksiukai
12 keksiukų

150g cukraus
3 kiaušiniai
120g sviesto
2 bananai
300g miltų
1 šaukštas grietinės
1 šaukštelis kepimo miltelių
70g juodojo šokolado
cinamono


Kiaušinius išsukame su cukrumi. Įpilame išlydytą sviestą, įdedame grietinę, sutrintus (šakute/blenderiu/grūstuvu/...) bananus, suberiame sutrupintą šokoladą. Viską išmaišome.
Miltus su kepimo milteliais įsijojame/tiesiog suberiame į tešlą. Viską išmaišome iki vientisos masės. Tešlą dedame į keksiukų formeles, palikdami 0,5-1cm nuo viršaus- jie vėliau pakils. Viršų pabarstome cinamonu.
Orkaitę įkaitiname iki 200. Kepame ~20min, kol viršūnėlė švelniai parus.





2 komentarai: